dimanche 15 février 2009

Het net - Le filet

Na elke vangstbeurt wordt het net aan het smalle uiteinde opgehangen aan een mast. Het wordt uitgeschud om er alle resterende onzuiverheden uit te verwijderen en vervolgens laat men het een tijdje drogen.


Après chaque séance de pêche, le filet est hissé, par son petit bout, en haut d'un mât. Il est secoué pour en éliminer toutes les impuretés accrochées puis il est laissé au séchage pendant quelques temps.

Hier is de kegelvorm van het net goed zichtbaar, met de twee bevestigingspunten aan elke plank en aan het uiteinde de vlotter die aan het sluittouw is vastgemaakt. Dankzij de vlotter heeft men een precies idee van de plaats waar het net zich bevindt. Dat is zeer nuttig, bijvoorbeeld wanneer twee vissers elkaar kruisen.


La forme cônique du filet est ici bien visible, avec ses deux points d'ancrage à chaque planche et, à son extrémité, la bouée attachée à la corde de fermeture. Celle-ci permet de situer la position exacte du filet, ce qui est très utile, par ex., lorsque deux pêcheurs se croisent.

De vlotter die wordt vastgemaakt aan het touw dat het uiteinde van het net afsluit. De visser maakt de knoop aan dit uiteinde los wanneer hij de inhoud van het net wil overgieten in de zeef voor een eerste ruwe zifting. Daarna gaat de inhoud in een van de manden.


Le flotteur attachée à la corde qui ferme l'extrémité du filet. A chaque sortie de l'eau, le pêcheur défait le noeud de cette extrémité afin de transvaser le produit de la pêche dans le tamis pour un premier tri grossier, et le placer ensuite dans le panier.

De twee touwen die het uiteinde van het net afsluiten.

Les deux cordes qui ferment l'extrémité du filet.

Op zowat 1m vóór het uiteinde van het net worden 4 stukjes net (de zgn. "slepers") aangebracht die, onder invloed van de trekkracht, horizontaal onder het net komen te zitten en zo een bescherming vormen voor hindernissen of snijdende voorwerpen die zich op de zeebodem kunnen bevinden.


Disposées sur une longueur d'environ 1m avant l'extrémité du filet, il y a 4 franges en filet (appelées "sleper") qui, sous l'effet de la traction, se replient horizontalement sous le ventre de celui-ci et le protègent ainsi d'obstacles ou objets tranchants qu'il pourrait y avoir sur le fond.

De opening van het net bedraagt 7 tot 9m over een lengte van 10m. Het net is kegelvormig en aan de twee uiteinden open. De grootste breedte bovenaan (de "bovenpees"), opengehouden met behulp van vlotters, bedraagt ongeveer 9m; onderaan bedraagt de breedte ca, 11m en is het net over de hele breedte voorzien van een metalen ketting.


D'une ouverture de 7 à 9m de large, le filet est long d'environ 10m, est en forme de cône et est ouvert aux deux extrémités. La largeur supérieure, lestée de flotteurs, est d'environ 9m tandis que la largeur inférieure, en retrait et garnie d'une chaîne continue, est d'environ 11m. 

Dit is de stand van het net in het water: de ketting van de onderste breedte houdt het net op de bodem en veroorzaakt schokgolven die de garnalen doen opschrikken. Als gevolg daarvan maken zij sprongen van meer dan 25 cm hoogte en komen zo in het net terecht, waarvan de bovenzijde met behulp van vlotters op ongeveer 1m van de bodem wordt gehouden.


Voici la position du filet dans l'eau: la chaîne de la largeur inférieure sert à maintenir le filet sur le fond et provoque des ondes de choc qui effraient les crevettes. Apeurées, celles-ci font des bonds de plus ou moins 25cm de haut et sont alors happées dans le filet dont la largeur supérieure lestée de flotteurs, est maintenue à environ 1m au dessus du fond. 


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire