mercredi 18 février 2009

De vangst - la pêche


Een volledige vangst neemt zowat 8 uur in beslag, in te delen in de volgende stadia:

1 - de voorbereiding: het paard voorbereiden en alle benodigdheden in de kar leggen. Duur: ca. 1.30 uur.

2 - het traject: de weg naar het strand afleggen duurt zowat 1 uur.

3 - de vangst: aangekomen aan de rand van het water moet het paard eerst worden uitgespannen. Vervolgens  wordt het net uitgeladen en uitgespreid en wordt het kegelvormige uiteinde van het net gesloten. Dan volgen de deuren die zo worden geplaatst dat ze zich aan weerszijden van het paard bevinden om aan het paard te worden vastgemaakt. De manden worden onderling verbonden en over het paard gehangen, aan weerszijden één. De zeef wordt in een van de manden gelegd en de strozak op het zadel. Dan is alles klaar voor de eerst vangstbeurt van zowat 30 minuten. Bij het trekken van het net bevindt het paard zich tot de borst in het water en met de snuit ter hoogte van de golven. Na elke vangstbeurt van 30 minuten (meestal 3) wordt het net leeggemaakt en sorteert de visser de inhoud een eerste maal om afval, krabben en algen te verwijderen. Wat rest wordt in de manden geladen, die in evenwicht worden gebracht terwille van de stabiliteit van het paard. Het eigenlijke vissen duurt dus zowat 3.00 uur.

4 - de terugweg: nadat het paard weer is ingespannen, wordt alle materiaal in de kar geladen, het net uitgespoeld en de terugweg aangevat. Een en ander duurt zowat 1.30 uur.

5 - het ziften en koken: ter bestemming wordt het paard rust gegund. De visser schudt het net uit en hangt het te drogen. Vervolgens voert hij de definitieve sortering van de vangst uit, spoelt de garnalen overvloedig met water vooraleer ze te koken, te laten drogen en nog een laatste maal te sorteren. Deze fase neemt alweer ongeveer 1.30 uur in beslag.


Une séance de pêche dure environ 8 heures dont voici les principales étapes.
1- la préparation: préparation du cheval et placer tout le matériel nécessaire dans la charrette. Environ 1h30.
2- le trajet: selon l'endroit où se situe la "base", le trajet jusqu'à la plage prend environ 1h.
3- la pêche: une fois au bord de l'eau, il faut d'abord dételer le cheval puis décharger le filet et l'étendre pour ensuite fermer l'extrémité du cône; décharger ensuite les portes et les placer en position pour qu'elles soient de part et d'autre du cheval, puis les relier au cheval; décharger les paniers, les relier entre eux puis les placer sur le cheval, un de chaque côté; placer le tamis dans un des paniers, mettre le sac de paille sur la selle puis enfin partir pour la première période de pêche qui va durer environ 30min. Le museau effleurant les vagues, le cheval va tracter le filet en ayant son poitrail à moitié immergé. A chaque sortie de l'eau (3 périodes de pêche, en général), le filet sera vidé et un premier tri effectué pour rejeter les détritus, crabes et autres algues. Le produit final sera placé dans les paniers (qu'il faut équilibrer pour conserver la stabilité du cheval). Durée de la pêche: environ 3h00.
4- le retour: rangement de tout le matériel dans la charrette après avoir attelé le cheval , rinçage du filet puis retour à la base. Durée de l'opération: plus ou moins 1h30.
5- le tri et la cuisson: une fois rentré, le pêcheur met le cheval au repos, secoue le filet et le met à sécher au vent, procède au tri définitif du produit de la pêche, nettoie les crevettes à grandes eaux avant de les cuir et de les mettre sécher, pour un dernier tri. Durée de cette phase: environ 1h30.

Uitladen van het net

Déchargement du filet

Klaarleggen van de planken

Préparation des portes

Start van de vangst

Départ en mer pour la pêche

Einde van de vangst, terug naar de stal

Fin de pêche, retour à la base.

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